Alle bananer du kjøper, ser veldig like ut, ikke sant? det er litt forskjell på grad av krumning, lengde og tykkelse, men de er generelt ganske like. Vi ignorerer selvfølgelig farge, for som lesere av Hvorfor bananen er som den er? Del 3; Endelig, Får vi høre om fargen! vet, er fargen langt fra konstant, så farge må sammenlignes kun under veldig kontrollerte omstendigheter, under samme omgivelser og tid fra plukking. Alle disse forskjellene er forårsaket av hva vi kaller "miljø". Det betyr at det er mest hvordan det er rundt bananen, som bestemmer hvordan bananen blir. med dette menes ting som temperatur, solens bane over himmelhvelvingen (dette er jo teknisk sett en kombinasjon av breddegrad og årstid, men pytt pytt, vi kan forenkle fra det heliosentriske til det geosentriske verdenssynet uten at det spiller noen særlig rolle), næringen i bakken og selvfølgelig kjærligheten fra den som dyrker den:).
For bananen vi som oftest spiser idag, kalles Cavendish bananen, og den har blitt masse dyrket etter att den forrige vidt utspredde døde ut av sykdom på 1960 tallet. man valgte cavendish bananen fordi den var veldig sykdoms resistant. problemet vi har med hvordan vi produserer disse bananene er at genmaterialet får liten variasjon, og de har derfor liten beskyttelse mot store bananpademier, som kan komme når som helst. dette er et problem, for cavendishen vil vi ikke miste
dette har vært et ganske dystert innlegg, men jeg håper ikke det skremmer noen. det går nok bra med vår kjære cavendish, ihvertfall en stund til. Vi leses snart!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar